1.05.2016

'een stuwmeer aan kerken'

Kerksluitingen, een thema dat ook bij ons steeds actueler wordt. In Nederland echter neemt het grote proporties aan. Het Concordaat tussen Napoleon en de paus heeft er in België voor gezorgd dat de meeste kerken openbaar bezit zijn, in Nederland echter zijn de kerken 'privé-eigendom'. De kerkgenootschappen moeten zelf instaan voor het onderhoud van de gebouwen. En dat is een bijzonder grote opgave in deze tijden van toenemende ontkerkelijking.
Een van de instanties die instaan voor de herbestemming van kerkgebouwen is de 'Task Force Toekomst Kerkgebouwen'.






De NOS publiceerde vorige week volgend artikel:
Het aantal kerkgebouwen in Nederland dat de deuren moet sluiten, neemt snel toe. Komende jaren gaan honderden kerken dicht. Van de 1500 katholieke kerken is de verwachting dat er in 2030 nog maar 300 over zijn. "Het is een stuwmeer aan kerken die vrijkomen", zegt Lilian Grootswagers van de Taskforce Kerkgebouwen. Per week gaan er volgens de Taskforce twee kerken dicht, en per maand één klooster.

Het is belangrijk vindt Grootswagers dat deze kerken niet worden gesloopt, wat nu wel vaak gebeurt. Het grootste museum van Europa staat te koop. Liliane Grootswagers, Taskforce Kerkgebouwen "Door de eeuwen heen zijn kerken een plek van ontmoeting geweest. Kerken vertellen vaak het verhaal van een gemeenschap. Wat zou het betekenen als al die dorpen straks geen torens meer hebben. Het is zonde om dat op te geven." Grootswagers pleit ervoor dat gemeenten, de buurt en de parochie samen kijken naar herbestemming van de kerk.

Kerkenmakelaar Reliplan zet zich in om een herbestemming te vinden voor leegstaande kerken. En dat lukt goed. "We hebben een enorm bestand aan aanvragen. Kerken zijn niet aan te slepen", zegt Mickey Bosschert. "Er zijn heel veel kerkgenootschappen die op zoek zijn naar een kerk: Roemeense orthodoxen, gemeenschappen uit Eritrea, het is een hele bonte verzameling van christelijke genootschappen", vertelt Bosschert. Maar ook reclamebureaus, horecagelegenheden en culturele instellingen hebben vaak interesse in de panden. "Toch kijken we eerst naar christelijke religies die op zoek zijn. Leden van de parochie hebben een hele persoonlijke band met hun kerk, ze zijn er gedoopt en getrouwd. Dan is een andere religie vaak de meest passende bestemming."

Geen opmerkingen: