4.28.2015

vergeten postelein

Op de fraaie dinsdag even aandacht voor een zogenaamde 'vergeten groente', postelein.


Zeg niet zomaar postelein tegen postelein. Er bestaan immers twee soorten van: winterpostelein en zomerpostelein. Om het simpel te houden, behoren ze gelukkig wel tot dezelfde botanische groep, de Portulacaceae of Posteleinfamilie.
Zomerpostelein (Portulaca oleracea) was lang geleden een groente rond de hele Middellandse Zee. Ze groeit er nog altijd in het wild. De Romeinen aten het. Nu niet meer. Althans, er is geen handel in. Wie in een gebied leeft waar de postelein langs de wegkant groeit, die gaat op de markt toch geen geld uitgeven om er te kopen, zeker? Zou u paardenbloemen kopen op de markt? Gebleekte molsla, tot daar toe, maar iedereen die ook maar twee vierkante meter grasmat bezit, krijgt meer paardenbloem in zijn pelouse dan hij of zij er slakommen mee kan vullen. Zomerpostelein wordt tegenwoordig alleen nog gehouden als sierplant en door verzamelaars van 'vergeten' groenten. Versleten groenten was misschien een betere term. Geitenvoer, zouden sommige van mijn vrienden zeggen. Deze zomer- of gewone postelein is een plant met stevige lepelblaadjes; het staat wel in bloempotten. Er komen gele of roze bloemen op. Meer een gespreksonderwerp dan een groente.
Mijnwerkers
Wat we hier nog wel nu en dan in de handel vinden, is winterpostelein (Claytonia perfoliata). Dat is een exoot. Een plantje van het Amerikaanse continent, dat hier zou zijn aangekomen in het midden van de achttiende eeuw. Ene John Clayton stuurde in die tijd veel zaden van plantjes naar de grote Carolus Linnaeus, die in Nederland werkte. Men noemde het bloempje naar hem Claytonia. Het kon dienen als eten voor arme mensen. Men proefde het en gooide het weg. Als gevolg daarvan staan nu hele streken van Europa vol met deze Amerikaanse indringer. Aan onze Belgische kust, bijvoorbeeld, schieten ze op dit ogenblik uit, als het niet te hard meer vriest. Het zijn aandoenlijk mooie, tere, doorzichtig groene plantjes die in rozetten, in kransjes, groeien. De bladeren zijn ruitvormig, aan lange steeltjes. Ze bezetten tussen de duinen alle pannen, tot zelfs onder de duindoorn en de vlier, want die staan toch nog niet in blad. Ze maken het onmogelijk om in dit seizoen in de duinen te gaan zitten, want ze houden een onbehoorlijke portie water vast en als men zich erop neervlijt, krijgt men een natte poep.
Wat later in het jaar ontwikkelen de plantjes piepkleine, witte bloempjes die wel dwars door een blad schijnen te groeien (vandaar de naam perfoliata, 'dóór de bladeren').
Wie commercieel gekweekte winterpostelein wil eten, moet snel zijn. Ik kocht er onlangs van de tuinbouwschool in Vilvoorde, kort na de pluk, en ik zag de plantjes verslensen waar ik bij stond. Dat wordt nooit wat in de supermarkt! Héél verse Claytonia is knapperig in de mond, maar de smaak is grassig en waterachtig. Tja, eigenlijk wel teleurstellend.
De mensen die over het voedsel van de Indianen schreven, waren heel wat enthousiaster. Dit is Karl May-cuisine. Het was voor sommige Indianenstammen dé bron van vitamine C in de late winter, vooraleer de beschaving hen bezocht, en in Amerika spreekt men ook wel van miners lettuce, mijnwerkerssla, want de goudzoekers in Californië konden zich ook niet zoveel permitteren.
Ik heb mijn mijnwerkerssla zo snel mogelijk gefotografeerd, want anders smolt ze in de winterzon. De eerste keer heb ik er soep van gemaakt. Eerst een bouillonnetje getrokken van wat ik ook maar onder de hand gehad. Overgebleven kippenbeentjes, een ajuin, een takje selder en een wortel. Wat tijm en laurier. Rustig laten rimpelen tot er een heerlijke geur af kwam en dan gezeefd. Vervolgens vijf minuutjes de posteleinblaadjes laten mee sudderen en dan de steekmixer erdoor. Ik kreeg een prachtig helgroene soep, fluogroen bijna. Echt mooi!
Ze smaakte naar gras. Met wat meer ajuin, pastinaak, selder, prei of wat dan ook was dit allicht een heerlijke soep geworden.
Gewoon wat blaadjes op de boterham, met sneetjes vlees of kaas, behoort ook tot de mogelijkheden. De smaak van wat eronder ligt, wordt helemaal niet verstoord. Een stoemp gemaakt van goede aardappelen met postelein: smaakt perfect naar aardappelen, alleen zitten er dan groene strepen door. Maar smaak? Neen.
Misschien zijn er wel lezers die iets zinnigs kunnen maken van winterpostelein. Mij is het duidelijk niet gelukt. Wellicht vinden designerkoks dat juist zo leuk, je kunt er van alles groen mee kleuren en het smaakt echt nergens naar.
Voor mij is het een vergeten groente. Met recht en reden. Smakelijk.

een artikel uit 2009 door Nick Trachet op BrusselNieuws.

enkele bijzonder lekkere recepten op De Wassende Maan.

4.26.2015

Erfgoeddag 2015

Wie vandaag niet voor de koers zat en de regen trotseerde om buiten te lopen, kon er niet naast kijken, het is vandaag Erfgoeddag.

Over de hele Vlaamse Gemeenschap namen 450 erfgoedinstellingen deel aan de vijftiende editie van de Erfgoeddag. Thema dit jaar 'ERF!'.
Zo'n 200.000 mensen bezochten ons collectieve erfgoed, op zoek naar collectief erfgoed, activiteiten over erfenissen en over het landbouwleven.



Volgende editie, 24 april 2016.

4.17.2015

solidariteitsavond: De Griekse Lente

Kameraden en vrienden,

we weten het allemaal, en de meesten onder ons voelen het ook, het is crisis. Wij krijgen het hard te verduren, maar de Grieken hebben het serieus zitten. Een crisis die ze niet veroorzaakt hebben, mogen ze nu wel betalen. En om het nog leuker te maken zitten ze onder de plak van Europese en 'internationale' dwangmaatregelen uitgevaardigd, afgekondigd zo u wil, door de zogenaamde Troika.

uit solidariteit met het Griekse volk, uit onvrede tegen de ondemocratische eisen van dat Troika-regime en vooral omdat we klaar en duidelijk willen zeggen dat de schuldigen aan de crisis dienen te betalen:




Vanavond, in de Buurtlood, solidariteitsavond met het Griekse volk.

Grieks eten en drinken, Griekse muziek, sprekers over de situatie in Griekenland en onze eigenste Bert De Belder.


voor de prijs, beste vrienden, hoef je het niet te laten:

- €8,5: - 12 jaar
- €12: studenten en vervangingsinkomens
- €15: standaardprijs
- €20: solidariteitsprijs
Tickets via oost-vlaanderen@pvda.be

Tot vanavond!  

4.14.2015

Eduardo Galeano (1940 - 2015)





meer op DeWereldMorgen.be of luister en kijk naar Democracy Now!




of lees zijn fantastische werken in uw bibliotheek.

Günter Grass (1927 – 2015)






Je größer die Intelligenz, desto verheerender kann ihre Dummheit ins Kraut schießen.



ik zou zeggen als de weerlicht naar uw lokale bibliotheek voor een van zijn magistrale werken.


4.13.2015

Fête divers!

Kameraden en vrienden, racisme en islamofobie zijn een niet-te-onderschatten probleem in onze samenleving. Er zijn subtiele vormen van racisme, er is het structurele racisme, er is een hele serie semi-neutrale overheidsbeslissingen die dit structurele racisme alleen nog maar versterken. Maar er is daarnaast ook het ordinaire, vulgaire, platvloerse racisme, van ranzige bendes als Pegida. Vanavond doet Pegida een poging om zich stoer voor te doen, door in onze Gentse straten te marcheren.

Hart boven Hard geeft een positief tegensignaal, een divers feestje, zonder in te gaan of zelf maar echt te reageren op die marginale bende racisten. Een divers feest, met een volksfeest en een picknick in het park.

Dus Fuck Pegida, door hen straal te negeren en een divers feestje te bouwen.


http://www.hartbovenhard.be/



Dus alles en iedereen vanavond om 20u naar het Rabotpark.

King Grover and the Game of Chairs

Kameraden en vrienden,

tijd om de aloude traditie van maandag-filmpjesdag terug nieuw leven in te blazen. Vandaag brengen we een fantastisch filmpje van het enige echte Sesamstraat.
Grover speelt de stoelendans, ofte The Game of Chairs.





Dit weekend is seizoen 5 van het geweldige Game of Thrones van start gegaan in Amerika. Dus een goede reden om dit eerbetoon vandaag te brengen.



4.10.2015

Goede Vrijdag Hymnen uit Beiroet

Omdat ik er blijkbaar maar geen genoeg van kan krijgen. Vandaag, goede vrijdag bij de Orthodoxen, hymnen voor de Goede Week, rechtstreeks uit Libanon.


4.08.2015

Khen Ephran

Op deze woensdag van de Orthodoxe Goede Week, een prachtige hymne uit de Koptische liturgie.


4.05.2015

Op Pasen, het OsterOratorium

Vandaag, beste vrienden, vieren (culturele) katholieke en vele van de protestantse zielen Pasen. Een feest met gelukkig een leuke 'wereldse' traditie, paaseieren, paashazen, paasklokken, kortom hemelse chocolade. En bij een feest hoort passende muziek. Vandaag kiezen we het OsterOratorium van J.S. Bach.





Voor de meezingers onder ons het slotkoor:
Preis und Dank
Bleibe, Herr, dein Lobgesang.
Höll und Teufel sind bezwungen,
Ihre Pforten sind zerstört.
Jauchzet, ihr erlösten Zungen,
Dass man es im Himmel hört.
Eröffnet, ihr Himmel, die prächtigen Bogen,
Der Löwe von Juda kommt siegend gezogen!


4.04.2015

Lukaspassion van Telemann

Op deze Stille Zaterdag brengen we de weinig bekende LukasPassion van de Duitse barok componist Telemann.


4.03.2015

Ecce Homo op Goede Vrijdag

Op deze Goede Vrijdag brengen we het beklijvende Ecce Homo van Guillaume Bouzignac (~1587– ~1643)




Voor de meezingers onder ons:
Ecce homo!
Crucifige eum!
Tolle, crucifige eum!
Regem vestrum crucifigam?
Tolle, crucifige eum!
Quid enim mali fecit,
Tolle, crucifige eum!
Ecce Rex vester!
Non habemus Regem nisi Caesarem.
Dimittam illum in Pascha?
Non hunc, sed Barabam!
Quid faciam de Jesu?

4.02.2015

Stabat Mater van Dvorak

Op deze Witte Donderdag brengen we het onvolprezen Stabat Mater van Antonín Dvořák (1841 – 1904).

een romantische, opera-versie van het aloude Stabat Mater.



voor de liefhebber: het Orchestre Philarmonique de Radio-France o.l.v. Jakub Hruša

4.01.2015

woensdag - Jesus Christ Superstar

Op deze fraaie woensdag brengen we iets heel anders.

In 1973 kwam de film Jesus Christ Superstar uit. Een prachtige hippie-style musical van Andrew Loyd Webber omgezet in een hippie-film door Norman Jewison.


'Gentse stadsgezichten, vroeger en vandaag'

Kameraden en vrienden,

Wie een beetje bezig is met Gentse geschiedenis en erfgoed is de website beeldbank.gent.be ongetwijfeld al tegengekomen.
Zo'n twaalfduizend foto's zitten er ondertussen al in de beeldbank van het Gentse stadsarchief. Om die collectie nog meer in de kijker te zetten organiseren ze in de Zwarte Doos een kleine tentoonstelling. Een fotograaf is uitgestuurd om 39 foto's uit de collectie te 'actualiseren'. De confrontatie tussen het stadsgezicht 'van toen' en het huidige zicht is niet echt origineel te noemen, maar het is niettemin interessant. En alle redenen zijn goed om de beeldbank in de kijker te zetten.
Vanavond wordt de boel voorgesteld op de publieksavond, 'Gentse stadsgezichten, vroeger en vandaag'.

19.30 uur Verwelkoming door Marie Christine Laleman, Directeur Stad Gent,
Dienst Stadsarchief en Dienst Stadsarcheologie
Toespraak door Annelies Storms, Schepen van Cultuur, Toerisme en Evenementen
Inleiding door Guy Dupont, Archivaris Stad Gent, Dienst Stadsarchief
Vrij bezoek presentatie.

interessant en geheel en al gratis.