5.26.2014

acht PVDA-verkozenen!

Beste vrienden, de PVDA is er eindelijk in geslaagd om verkozenen te halen in het parlement. Niet minder dan acht verkozenen zullen de stem vormen van de sociale beweging en de arbeidersbeweging in het parlement. Helaas zit het Vlaams parlement zonder een strijdbare super sociale verkozene. Maar dat kan de vreugde niet temperen, van nul naar acht verkozenen!

"We hadden bij het begin van onze  campagne twee verkozenen voor ogen: één in Luik en één in Antwerpen. Uiteindelijk is het Raoul Hedebouw in Luik en Marco Van Hees in Henegouwen geworden", zo begint PVDA-voorzitter de persconferentie. "Als nationale partij zijn we allemaal heel trots dat we voor het eerst in de geschiedenis van de PVDA een nieuwe politieke familie in het federaal parlement brengen.”

PVDA vijfde politieke kracht in Wallonië

In het zuiden van het land haalt de PVDA met de lijst PTB-go! meer dan 5 procent van de stemmen en wordt ze de vijfde politieke kracht, met 7,9 procent in de provincie Luik, 5,2 procent in Henegouwen en 4,9 procent in Namen.
In Brussel haalt de PTB-go! meer dan 4 procent en dankzij een technische alliantie vier verkozenen in het Brussels Parlement. “Voor het eerst in onze geschiedenis komt authentiek links ook binnen in het Brussels parlement, in de hoofdstad van Europa.”

26.000 voorkeurstemmen, maar niet verkozen

“In Vlaanderen heeft de PVDA+, ondanks een moeilijke politieke context, ook goed gescoord”, verduidelijkt Peter Mertens: “De oppositieflank wordt er historisch al lang ingenomen door extreem rechts – dat nu wel leeggezogen wordt door N-VA – en door Groen. Want N-VA slaagt er dankzij een slimme communicatie in om nog altijd als een oppositiepartij over te komen. In die politiek moeilijke situatie hebben we in Antwerpen wel geflirt met de ondemocratische kiesdrempel, maar die helaas net niet gehaald. Nochtans zijn we in Antwerpen na N-VA en Groen de grootste stijger van alle partijen. Nochtans halen we in Antwerpen Stad 9,04 procent en zijn we daar de vierde partij, voor CD&V, voor Open Vld en voor Vlaams Belang. Nochtans heb ik zelf meer dan 26.000 voorkeurstemmen, de achtste score in de provincie. Dat betekent dat de Kamer een kleine honderd leden zal tellen met minder stemmen.”
Peter Mertens herinnert eraan dat 120 jaar geleden de eerste socialist Edward Anseele uit Gent verkozen werd in Luik. “Toen deed niemand heikneuterig over het feit dat hij in Luik was verkozen, Anseele sprak niet één van de twee landstalen, hij sprak de taal van de werkende klasse, die toen nog primeerde op alle nationalistische gevoelens. Ook Raoul Hedebouw en Marco Van Hees zullen zich niet beperken tot het Franstalige landsgedeelte, ze zullen de stem vertolken van de werkende klasse, van de jongeren en van iedereen die het moeilijk heeft in het hele land. Om dat uit te drukken, kondigen we op deze persconferentie aan dat de PVDA met haar twee federale parlementsleden een tournee zal organiseren in heel het land, ook in Vlaanderen. Nog voor de vakantie zal Raoul in Gent, Antwerpen, in Hasselt of Genk gaan spreken als volksvertegenwoordiger van de PVDA+.”

Acht verkozenen

Raoul Hedebouw – aangekondigd door David Pestieau, de chef van de studiedienst van de PVDA als ‘een Limburger uit Luik’ – noemt het een “historisch moment”, nu de PVDA+ voor het eerst sinds 1981 een nieuwe politieke familie naar de verschillende parlementen stuurt: vier in het Brussels Parlement, twee in het Waals Parlement en twee in de federale Kamer. “Het is geen toeval dat Peter en ik met de twee landstalen spelen. Ik ben dan wel verkozen in Luik, maar mijn mama komt uit Hasselt, mijn papa uit Ruddervoorde, de hoofdstad van Vlaanderen”, schertste een goedgeluimde Hedebouw. “Ik spreek dan ook Nederlands met een Luiks accent en Frans met een Limburgse toon”. Hij verzekerde dat Marco en hijzelf hun rol in het parlement zullen spelen in solidariteit met de arbeiders en bedienden van Sidmar in Gent en van ArcelorMittal in Luik. “Wij zullen in onze interventies in het federaal parlement steun geven aan de dokwerkers van Antwerpen, maar even goed aan die van Gent of van Luik. We zullen de openbare diensten verdedigen overal waar er verzet is tegen de neoliberale politiek die de volgende regering zal toepassen.”

Twee arbeiders naar Parlement

Raoul Hedebouw wijst er met een bijzondere trots op dat de PVDA twee arbeiders naar het Parlement stuurt. “Met Fréderic Gillot sturen we een staalarbeider naar het Waals Parlement en met Youssef Handichi een buschauffeur van de STIB naar het Brussels Parlement.” In het Brussels Parlement komen daar ook nog bij Michaël Verbauwhede, voormalig voorzitter van de franstalige studentenorganisatie FEF en medewerker van de Ligue de famille (de Franstalige Gezinsbond) en Mathilde El Bakri, medewerker van Geneeskunde voor het Volk.

5.25.2014

Stem Tom, zou ik zo zeggen








en wie nog geen foldertje in de bus mocht vinden, kan het hier digitaal lezen

5.08.2014

8 mei

Fascisme, een gruwelijk monster, dat best zo snel mogelijk uitgeroeid wordt. Vandaag is het de herdenkingsdag voor de overwinning op het fascisme in 1945. Maar fascisme is vandaag nog steeds niet volledig uitgeroeid. Denk maar aan de 'regering' van Oekraïne. Zopas werd daar afgekondigd dat de communistische partij, met zijn 3 miljoen kiezers, niet meer in het parlement mocht zetelen.

Dus, kameraden, vergeet de lessen van 1945 niet: