11.30.2014

boekvoorstelling 'Het Verloren Koninkrijk'

Voor die snodaars die niet naar de mis willen is er op zondag altijd genoeg te doen. Maar vandaag wil ik extra reclame maken voor een interessante lezing door prof. dr. Els Witte. Zij komt om 11u in het Geuzenhuis haar nieuwste werk voorstellen over 1830 en het orangisme.

Na een korte Belgische revolutie kwam erin oktober 1830 een einde aan het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Een onvermijdelijke wending in de geschiedenis, zo lijkt het nu, maar dan wordt geen rekening gehouden met de felle oppositie van de orangisten. Die beweging van Oranjegezinden uit de elite in Vlaanderen, Brussel en Walloniƫ stelde alles in het werk om weer aansluiting te vinden bij het Nederlandse koninkrijk.
Zeker in de jaren 1830 - toen nog duchtig werd gebakkeleid over de verdeling van de inboedel - converseerden de orangisten in het grootste geheim met gelijkgezinden boven de Moerdijk. Niet zonder gevaar, want zij werden door het Belgische gezag hardhandig onderdrukt, van alle macht beroofd en zelfs weggejaagd naar het noorden.
De gerenommeerde historica Els Witte gaat op ontdekkingstocht naar de wortels van het orangisme. Uit nauwelijks onderzochte archieven haalde zij veelzeggende correspondentie, die vaak in geheimschrift was opgesteld. Aan de hand van die bronnen weet Witte een uniek en rijkgeschakeerd beeld te schetsen van de orangistische organisaties, gedragscodes en strategieƫn. Ook werpt zij een licht op de druk beoefende Oranjecultus, die nog lang niet is doodgebloed.
een activiteit van het Masereelfonds en het Vermeylenfonds

Geen opmerkingen: