2.02.2014

Marie Pannenkoek!

Kameraden en vrienden, vandaag vieren we Maria Pannekoek, een van de leukere feestdagen.

Meer over deze feestdag bij Leca.



Traditiegetrouw eten we op Maria Lichtmis pannekoeken. Om deze traditie in ere te houden, pannekoek-recepten:

Volgens dagelijkse kost

ingrediënten


de vanillepannenkoeken:

  • 5 dl melk
  • 2 eieren
  • 200 g patisseriebloem
  • 40 g boter
  • 2 vanillestokjes
  • zout
  • 1 scheutje arachideolie
  • pannenkoekenbeleg naar keuze: bruine suiker of boter, confituur...

bereiding


de vanillepannenkoeken:

  • Het beslag voor deze pannenkoeken kan je eenvoudig maken in de blender. Als je niet zo’n toestel in huis hebt, dan kan het natuurlijk ook op de traditionele manier. Let er dan wel extra op dat het deeg geen klontertjes bevat.
     
  • Meet de hoeveelheid melk af en giet ze in de beker van de blender. Weeg de bloem en doe ze bij de melk, samen met de eieren.
     
  • Snij de vanillestokjes overlangs en schraap de zaadjes uit de peulen. Voeg de vanillezaadjes toe aan het mengsel voor het beslag.
     
  • Zet een pannetje op een zacht vuur en smelt hierin de boter.
     
  • Giet ook de gesmolten boter in de beker van de blender. Voeg tenslotte een snuifje zout toe.
     
  • Mix de hele inhoud van de blenderbeker tot een glad beslag.
     
  • Schenk een beetje olie met een neutrale smaak in een schaaltje (bv. arachideolie). Gebruik bij voorkeur een gietijzeren bakpan of een pan met antikleeflaag.
     
  • Tip: Om de bakpan in te vetten gebruik je traditioneel een borsteltje, maar het kan ook met een aardappel. Prik een halve aardappel op een vork, dip hem in de olie en smeer een dun laagje vetstof uit over de pan.
     
  • Verhit de pan en schenk hierin een portie beslag. Let erop dat je geen te dikke pannenkoeken bakt. Probeer tijdens het bakken de ideale stand van het kookvuur te vinden, waardoor je continu kan doorbakken.
     
  • Draai de pannenkoeken niet te snel om in de pan. Zodra de rand van de pannenkoek wat krokant wordt, is hij klaar.
     
  • Tip: Probeer één pan opzij te houden waar je enkel pannenkoeken mee bakt. Was die pan nooit af met zeep, maar veeg ze telkens proper met een vodje. Na verloop van tijd wordt dat de pan waarin je de allerlekkerste pannenkoeken bakt.


Volgens Piet:





Geen opmerkingen: