1.22.2010

Wilders' Wet: Marijnissen over het proces Wilders

Het proces tegen Blondie is lopende. Er zijn onder progressieven, zoals altijd, voor- en tegenstanders van dit proces.
Een vooraanstaand progressief uit het kamp van de tegenstanders van dit proces is SP-topman Jan Marijnissen.

"Het proces tegen Geert Wilders is begonnen. Ik ben daar niet blij mee. De tegenstanders van Wilders, die dit hebben afgedwongen, gunnen hem deelname aan een loterij zonder nieten. In het ergste geval wordt Wilders veroordeeld, en kan hij als ‘slachtoffer van de elite’ de voortrekkersrol nemen in de strijd voor het vrije woord. Wordt hij vrij gesproken dat kan hij zijn beledigingen en andere discriminatoire uitlatingen voort zetten, met een stempel van de rechter. Verdere vergroving van het debat binnen en buiten de Kamer, en een toename van de tegenstellingen in het land liggen dan in het verschiet.

De opvattingen van Wilders aangaande de islam en de mensen die dat geloof aanhangen, zijn verwerpelijk. Niet omdat hij wijst op de abjecte passages in de koran, maar omdat hij consequent een bepaalde bevolkingsgroep wegzet. Voor mij is geloof iets voor en van het privé-domein. Iedereen is vrij om te denken en te geloven wat hij of zij wil. Bijgevolg hebben we gelukkig ook geen ‘gedachtepolitie’.

De houding van Wilders, en vooral de door hem gebezigde taal tegenover moslims, blijft niet zonder gevolgen. Woorden hebben hun betekenis, voor de afzender én voor de ontvanger. Alle conflicten op aarde zijn met woorden begonnen: vermeend goed en kwaad moet immers benoemd worden. Het onderscheid tussen wij en zij moet scherp getrokken worden, en dan volgen de diskwalificaties, dan de stemmingmakerij, dan de discriminatie, dan de haat, en dan….

Wilders’ opvattingen moeten worden bestreden: in de Kamer, in de kantine, op school, op het werk, maar niet in de rechtzaal. In de rechtzaal gaat het om de vraag of met de uiting van een mening de wet wordt overtreden, niet om de vraag of een mening gewenst is of niet. In een levende democratie bestaande uit weerbare mensen zal iedereen die vraag moeten beantwoorden: zijn de opvattingen en plannen van Wilders gewenst? Wilt u een ‘kopvoddentax’? Wilt u apartheid, wilt u tweederangs burgers? Wilt u witte en zwarte wijken, of juist bestrijding van de segregatie?

Of bent u met mij van mening dat het aanwakkeren van tegenstellingen onder de mensen alleen maar leidt tot ellende. En dat we de problemen die er zijn moeten aanpakken: exit de foute elite, die wel oog heeft voor eigen zaken, maar niet voor het algemeen belang; aanpak van de groeiende armoede; orde op zaken in onderwijs en zorg; een overheid die optreedt in plaats van terugtreedt; en ook: geen witte en zwarte scholen; geen witte en zwarte wijken; alle migranten leren de taal; en iedereen respecteert de belangrijke, heersende waarden.

Laat Wilders’ wil geen wet worden."

In België hebben we natuurlijk ook ervaring met ranzige fascisten die veroordeeld worden voor racisme-misdrijven en die gewoon van naam veranderen zonder ook maar enige consequentie. En ze wentelden zich dan inderdaad in een slachtofferrol. Maar bon, moet je het daarvoor laten? We moeten het aanklagen dat ze hiermee wegkomen, we moeten ons uitspreken tegen het feit dat ze in de media als slachtoffers kunnen profileren. We moeten strijden voor een betere en sluitendere wetgeving bijvoorbeeld.
Maak gewoon de vergelijking met andere misdrijven, zouden we toestaan dat pedofiele verkrachters direct na hun veroordeling vrijkomen omdat ze van naam veranderd zijn en zouden we toestaan dat ze diezelfde dag nog op TerZake komen uitleggen dat ze vervolgd worden door de multiculti linkse kerk omdat ze een mening hebben? Ik dacht van niet.

Mijn mening daarover: racisme, het zaaien van haat en het oproepen tot discriminatie is een misdaad. Daar kan geen discussie over zijn. En misdaden zijn er nu eenmaal om bestraft te worden.
Uiteraard mag 'de strijd' tegen islamofobie en verwante ranzige vormen van haatzaaierij zich niet beperken tot een juridisch getouwtrek. Alle respect voor juristen, maar de justitie gaat de wereld niet veranderen. Maar voor alle duidelijkheid, het een sluit het ander niet uit. Een misdadige haatzaaiende islamofoob die oproept om moslims het land uit te jagen (letterlijk) moet daarvoor vervolgt worden me dunkt. Terzelfdertijd moeten progressieven ervoor zorgen dat de haatzaaierij en de gevolgen ervan bestreden worden én wat zo mogelijk nog belangrijker is, dat de bevolking weggehaald worden uit de negatieve spiraal van extreem-rechts en betrokken geraakt in een positieve strijd tegen onderdrukking, racisme, de economische crisis en haar gevolgen, voor vakbondsrechten, en ga zo maar door.

2 opmerkingen:

Jan Fabry zei

Het is misschien weer mierenneukerij van mij, maar je zegt dat Jan Marijnissen in "het kamp van de tegenstanders" zit. Is dit niet onbedoeld weer een indicatie van wij-zij denken? "In een kamp zitten" doet mij denken aan onderlinge samenwerking en overleg over de te volgen strategie, en dat is hier niet het geval denk ik.

Kameraad Harko zei

Je heb inderdaad gelijk, van die meirenneukerij :-)
Die mens is een uitgesproken tegenstander van het proces, net zoals anderen, dus alhoewel 'zij' verschillende argumenten hebben, hebben 'zij' wel gemeen dat ze er tegen zijn. Maar bon, of ze dan wel of niet 'zij' zijn, hangt inderdaad af van hoe je dat 'kamp' omschrijft.