9.05.2008

zionistische propaganda en de vrije meningsuiting

De laatste dagen is een ware polemiek aan de gang rond een vaak terugkerend thema: is anti-zionisme en kritiek op Israel anti-semitisme?

Aanleiding was een studiedag 'Israël en Palestina in de klas' voor leerkrachten. Deze studiedag, georganiseerd door o.a. Vereniging Leraren Aardrijkskunde en de Interdiocesane Dienst voor het Katholiek Godsdienstonderwijs moet een nieuwe lokatie zoeken omdat het Antwerpse Vredescentrum bezweek voor een golf van protest vanuit 'de Joodse gemeenschap'. Die zogenaamde 'gemeenschap' is uiteraard een verbloeming voor zionistische organisaties die beweren te spreken voor de hele gemeenschap, het vox populi-discours dat ook door andere (extreem-)rechtse organisaties wordt gebruikt.

Tegen deze beslissing van het Vredescentrum en die propagandamachine die hen daartoe had gebracht kwam een golf van kritiek.

Op 2 september verscheen een opiniestuk in DS van het Platform van vrije meningsuiting.
Kritiek op Israël is GEEN antisemitismeDe zionisten mochten direct weerwoord bieden, als platform voor 'faire' meningsuiting.
Waarop uiteraard een nieuwe rechtzetting kwam, 'Feiten en Mythes'

de reactie van codip is zeker ook het lezen waard:
Onvoorstelbaar dat Vredescentrum buigt voor zionistische lobby

Het is uiteraard hallucinant dat er constant 'wolf' wordt geroepen door zionisten. Voor alle duidelijkheid: ik ben anti-zionist, ik ben van mening dat Israel een apartheidregime is dat dringend moet verdwijnen. Dit betekent niet dat ik iets tegen 'joden' zou hebben, sterker nog ik heb zelf niets tegen israeli. Israeli zullen, net als de blanke zuid-afrikanen voor hen, in een vrij en democratisch Palestina leven.
Het moet gezegd zijn, de zionisten zijn wel zeer snugger en vindingrijk als het op beschuldigen aankomt, de bojcot-israel-actie werd gelijkgesteld aan de schandalige 'koop niet bij joden'-campagne van de nazi's.
De boycot-apartheid-acties van vroeger hadden niets te maken met 'anti-blank-racisme' en werden ruim gedragen door zeer vele organisaties, partijen en bewegingen hier in België. Enkel zwaar zwart-extreem-rechts beweerde dat het hier om een 'racistische' campagne ging (en zij konden het weten).

En voor de duidelijkheid die studiedag was helemaal geen anti-zionistisch event. Blijkbaar ging er aandacht besteed worden aan de bloedige geschiedenis van Israel en de vele schandalige daden van de israelische regering. Dit mag wel eens wat meer aandacht krijgen. Er wordt immers al vaak genoeg gesproken over 'het israelisch-palestijns conflict' alsof het over twee gelijkwaardige strijdende partijen gaat die maar niet willen stoppen met vechten.

Geen opmerkingen: