8.15.2008

Prachanda premier prille democratie

Kameraden en vrienden,

goed nieuws uit het Dak van de Wereld, Prachanda (Pushpa Kamal Dahal), voorzitter van de Communistische Partij van Nepal (CPN (M)) werd vandaag verkozen tot premier van de kersverse republiek Nepal.
Nepal, je weet wel die 'prille democratie', waar onze regering (Verhofstadt 1) nog gesofisticeerde machinegeweren aan had verkocht. Koning Gyanendra, die zijn broer met zijn gezin nog eigenhandig had afgemaakt, pleegde een staatsgreep in 2002 waarbij elke vorm van 'prille democratie' werd afgeschaft. De verkiezingen die eerder dit jaar werden georganiseerd maakten een einde aan de dictatuur. Sterker nog de progressieve partijen haalden een absolute meerderheid. De communisten van CPN (M) behaalden een meerderheid in het parlement en zworen om de monarchie af te schaffen.
Op 28 mei werd tenslotte een einde gemaakt aan 240 jaar despotisme en werd de Republiek Nepal uitgeroepen, “an independent, indivisible, sovereign, secular and an inclusive democratic republic nation”.
Na heel wat perikelen en discussies werd vandaag Prachanda verkozen door de grondwetgevende vergadering. Een hele stap vooruit van deze 'prille democratie'!

meer lezen:
welcome the Republic of Nepal!
Een interview met Prachanda van 21 juni in Solidair

Geen opmerkingen: