4.14.2008

diversiteit in het hoger onderwijs

Kameraden en vrienden,

zaterdag was het dan uiteindelijk zo ver, het enige echte congres van de enige echte studentenkoepel, uw eigenste Vlaamse Vereniging van Studenten.
En ik moet zeggen het was ferm de moeite.
Studenten uit heel vlaanderen kwamen afgezakt naar ons Arteveldestad, het is te zeggen, naar campus Sint-Anna van de Arteveldehogeschool. Op 5 minuten van mijn deur, en dat is altijd mooi meegenomen. Delegaties uit Gent, Antwerpen, Brussel, Limburg en West-Vlaanderen kwamen ons vervoegen om samen mee te denken en te discussieren over het zeer boeiende thema Diversiteit in het Hoger Onderwijs.
Hoogtepunt van de dag was de ondertekening van het diversiteitscharter. Dit werd ondertekend door tal van studentenraden. Opmerkelijk is zeker dat ook niet VVS-leden het Charter ondertekenden, LOKO was present (vertegenwoordigd door de immer sympatieke Stijn Demaré) en tekende het charter. Het charter werd tevens ondertekend door een aantal allochtone en multiculturele zelforganisaties (organisaties door en voor studenen uit een bepaalde kansengroep). De volledige lijst van ondertekenaars (dus ook van zij die helaas niet konden aanwezig zijn zoals Koeleur Lokale) zal binnenkort prijken op onze website.

Daarna volgde een speech van ons aller minister van onderwijs. Een speech waarin heel gezegd werd, en waarop dus ook heel wat op valt te antwoorden.
Een passage die ik jullie toch onder de aandacht wil brengen: "Bijeenkomsten zoals dit congres, waar bovendien ook nog eens "zelforganisaties" aanwezig zijn, vormen een ideale gelegenheid om daarmee kennis te maken, nadere contacten te leggen, ideeën op te doen, ervaringen uit te wisselen. Uit een aantal recente evenementen hebben we bovendien nog maar eens geleerd hoe bepalend de rol van studenten en van de kansengroepen zelf kan zijn in het al dan niet slagen van de activiteit. Ik denk ten andere dat ook de instellingsbesturen die boodschap voldoende in de oren geknoopt hebben."
De minister sprak ook zijn waardering uit voor het charter, iets wat ik jullie evenmin wens te onthouden: "Daarnet hebben jullie een charter getekend waarin jullie aangeven te willen streven naar een sterkere aanwezigheid van studenten uit kansengroepen in de studentenvertegenwoordiging. Daarmee wordt de Engagementsverklaring over Diversiteit, die in 2005 in de schoot van de VLOR tot stand is gekomen, weer wat concreter. Maar bovenal is dit een duidelijk signaal dat jullie diversiteit ernstig nemen, ook in de eigen rangen. Als jullie de engagementen in dat charter kunnen waarmaken, kan dat jullie eigen positie alleen maar versterken, met inhoudelijk betere standpunten, die breder gedragen worden en ten aanzien van de buitenwereld geloofwaardiger gebracht kunnen worden."

Het volledige verslag van het congres, mét allerlei fotografisch materiaal en met de verslagen van de werkgroepsessies vinden jullie binnenkort op onze congres-website.

Geen opmerkingen: