3.13.2008

Lancering ResPACT

Kameraden en vrienden,

vandaag lanceerden VVS, FEF en hele hoop nederlandstalige en franstalige jongerenorganisaties de campagne ResPACT.
"In 1983 ratificeerde België het VN verdrag van 1966 omtrent de economische, sociale en culturele rechten (het zogenaamde Pact van New York). Dat Pact stelt in artikel 13 dat
“het hoger onderwijs door middel van alle passende maatregelen en in het bijzonder door de geleidelijke invoering van kosteloos onderwijs voor een ieder op basis van bekwaamheid gelijkelijk toegankelijk dient te worden gemaakt.”
Nochtans stellen we vast dat ons hoger onderwijs, in België net als elders in Europa, verre van democratisch is. Naast de kansenongelijkheid die al voortvloeit uit het middelbaar onderwijs, verhinderen verschillende sociaal-economische drempels vele jongeren om hoger onderwijs aan te vatten of te voltooien.
Studiekosten beperken zich niet tot inschrijvingsgelden en cursuskosten alleen. Talloze bijkomende kosten, zoals voor huisvesting, vervoer en culturele activiteiten.. zijn ook eigen aan het student-zijn. Bovenop de kosten die rechtstreeks verbonden zijn aan het studeren, moet men ook nog de vaste kosten rekenen voor gezondheidszorg, voeding, kleding en andere onvermijdelijke uitgaven.
Als wij de situatie in België bekijken, moeten we vaststellen dat er geen sprake is van kosteloosheid en we deze zelfs niet benaderen. Dit is vooral problematisch omdat studenten niet over een eigen inkomen beschikken. Gezien de tijd die kruipt in de studies, schiet er doorgaans geen tijd over om te werken. De hoge rekeningen worden dus maar al te vaak doorgeschoven naar hun ouders, als die ze al kunnen betalen. In de huidige economische context, waarin de koopkracht onder druk staat, wegen de studiekosten steeds zwaarder door voor een groot aantal studenten en/of op het gezinsbudget.
We maken ons zorgen dat ook ons land plooit en meegaat in een hoger onderwijsbeleid dat in meerdere Europese landen tot sterke stijgingen van de studiekosten leidt. Onder internationale druk, als gevolg van de rapporten van de OESO, de Lissabonstrategie of het Bolognaproces, komt het onderwijs meer en meer onder druk te staan als publiek goed en publieke verantwoordelijkheid. Dit betekent op termijn het risico dat ons hoger onderwijs zich omvormt tot een markt waarin aan een kwaliteitsvol product ook een hoog prijskaartje zal hangen.
Wij, studentenkoepels, vakbonden, verenigingen, collectieven, politieke organisaties, jongerenbewegingen – en organisaties, gaan volluit voor het principe van de onderwijsdemocratisering en kwaliteitsvol onderwijs. Daarom vragen we maatregelen en politieke engagementen om:
- het artikel 13 van het Pact van New York effectief te respecteren
- en zo de directe en indirecte studiekosten te drukken

Door aan te sluiten bij dit platform engageren wij ons om een brede beweging op te starten voor de vermindering van de studiekosten en met lokale, regionale, nationale en/of Europese acties de publieke opinie en de politieke wereld wakker te schudden."

Wie meer wil weten is meer dan welkom om een kijkje te nemen op de campagnewebsite. Alle opmerkingen, aanvullingen en suggesties over deze website, kunnen, zoals steeds, doorgemaild worden. Alle vragen, opmerkingen over de campagne zelf kan je eveneens steeds doormailen. Wil je met je organisatie meedoen met de campagne -> onderschrijf het charter en stuur je logo door en het verschijnt hier.

Geen opmerkingen: