10.12.2007

Sicko - allen daar heen!

Een tijdje terug maakte ik reclame voor sicko, de zeer boeiende nieuwe documentaire van Michael Moore.
Vandaag de dag is hij overal ten lande te zien in 'de cinema'. De film geeft ons een grondig beeld van de gezondheidszorg in de VS. Een grondig shockerend beeld wel te verstaan.
De toestand van de gezondheidszorg in de VS is lamentabel. Maar liefst 47 miljoen Amerikanen hebben geen enkele ziekteverzekering.
De film gaat evenwel niet over hen, de film gaat over de meer dan 250 miljoen Amerikanen die wél een ziekteverzekering hebben.
Ondanks het (ongetwijfeld té) positieve beeld dat Michael Moore schetst van de gezondheidszorg in Europa, bevat de film toch ook wel belangrijke lessen voor onze gezondheidszorg. Zoals de documentairemaker het zelf zegt: “Des te meer Europa haar gezondheidszorg privatiseert, des te meer gaan jullie Amerikaanse toestanden kennen.” Of zoals prof. dr. Marcia Angell voormalig hoofdredacteur van The New England Journal of Medicine de wetenschappelijk adviseur voor SiCKO zegt: “Het is verbazingwekkend dat zo velen in Europa of in Canada willen experimenteren met vermarkting in de gezondheidszorg, ondanks het feit dat deze vermarkting
in de Verenigde Staten overduidelijk een verschrikkelijke mislukking is geworden.”
En deze boodschap wordt gehoord. Lees maar eens het interview met Sandra Derieuw van de Christelijke Mutualiteit op indymedia. Zij geeft een duidelijke opdracht weer: “We moeten aantonen dat blijven investeren in de publieke ziekteverzekering van groot belang is en dat rol van de private ziekteverzekering beperkt moet blijven, want ook in Europa dreigt op dat vlak gevaar.” Een ander interessant artikel is dat van dr. Dirk Van Duppen (de kiwidokter) in de Gids op Maatschappelijk Gebied: Het andere gezicht van de ‘American Dream’
Van dezelfde dokter zijn ook volgende artikels grote aanraders:
Dirk Van Duppen ontleedt Belgische gezondheidszorg
Sicko ook in België: patiënten aan het woord
Michael Moore dissecteert Amerikaanse gezondheidszorg





Kijk zeker ook naar Michael Moore's fantastische respons op 'reportage' van CNN:

Geen opmerkingen: