4.25.2007

beroepsprofielen, colloquium en VVS - allo

Kameraden en vrienden,

Uw kameraad is door zijn werkgever naar de werkgroep beroepsprofielen en basiscompetenties van de vlor gestuurd. Deze werkgroep moet zich buigen over het ontwerp decreet dat de Vlaamse Regering uit zijn duim gezogen heeft. En gezogen is de juiste term, studenteninspraak is echt wel Vandenbrouckes' sterkste kant niet.
Beroepsprofielen en basiscompetenties geven aan wat een leerkracht die te kunnen om het beroep te kunnen uitoefenen. Dat is complexe materie, temeer omdat die competenties als standaard gebruikt worden voor de lerarenopleidingen. Mijn hoofdbezorgdheid was telkens welke implicaties die gingen hebben op de instroom, de doorstroom en de uitstroom van studenten uit zogenaamde doelgroepen. Zo staat er iets over 'standaardnederlands', het is koffiedikkijken wat dit zal gaan betekenen in de praktijk.
Naar aloude VVS-traditie wist ik uiteraard maar op het laatste moment dat ik naar deze vergadering moest gaan, dus dat nog serieus zweten om het dossier te bestuderen en uitspitten. Maar bon, dit was maar een eerste vergadering (van een volle dag nota bene) en het dossier gaat ook nog besproken worden in o.a. de commihosfu.
Meer weten over de regeling tot nu toe vind je bij onderwijs zelve of in dit artikel van klasse. De huidige discussie kun je o.a. nalezen bij het coc.
De dag erop was het verzamelen geblazen voor het Federaal Colloquium van VVS en FEF. De twee Belgische studentenorganisaties hadden een memorandum geschreven met de studenteneisen voor de komende federale verkiezingen. Om deze eisen kracht bij te zetten en in een breder kader te plaatsen organiseerden we dus ons colloquium. In de voormiddag konden de studenten prominente experten aanhoren over de verschillende thema's die in het memorandum aan bod kwamen, sociale thema's, internationale thema's en onderwijsgerelateerde thema's zoals de contingentering en de problematiek van toegang tot de beroepen.
In de namiddag werden afgevaardigden van de grote politieke families uitgenodigd om hun mening te geven over de studenteneisen. Dit leverde een bijzonder interessant debat op.Binnenkort kun je alles nalezen op onze memorandum-site.
Gelukkig konden we 'savonds nog even uitblazen en genieten van een welverdiende pint.Zondag was het dan tijd voor wat welverdiende rust, het is te zeggen, werken in de zon in den hof, wat uiteraard leuker is dan op kantoor.

Maandag was het wederom tijd voor de werkgroep allochtone studenten, dit is de vergadering van VVS en de allochtone en multiculturele studentenorganisaties. Daarbij werd over heel wat gediscussieerd, o.a. over de nieuwe projectoproep van de Koning Boudewijnstichting rond mentoren. Meer hierover lees je op onze site. Er werd ook nagedacht over de toekomst van de werkgroep. Daarbij werd snel duidelijk dat de werkgroep een duidelijker structuur moest krijgen en een vast onderdeel worden van de VVS-werking (zoals trouwens ook beslist door de algemene vergadering van 1 maart). Daarbij werd ook een voorzitter verkozen, Walid, een sympatieke kul-student.

Geen opmerkingen: