12.17.2006

VVS betreurt vertrek loko

Het is nu ook officieel door loko met een persbericht bekent gemaakt, de KULeuvense studentenraad stapt op uit VVS. Terwijl sommige verzuurden ervan lijken te genieten betreurt VVS de gang van zaken en roept op tot dialoog. Het is merkwaardig dat loko opstapt omwille van een meningsverschil met de andere studentenraden. Verontrustend is echter dat loko de schuld hierbij bij het bestuur denkt te moeten leggen. Dat sommige verzuurden denken dit onmiddelijk te moeten bijtreden is betreurenswaardig maar ook vrij hilarisch. Het is een merkwaardige tendens binnen de studentenbeweging om elk meningsverschil ten eerste op te blazen tot fundamentele breuklijnen maar ten tweede ook te willen verklaren door een zogenaamd slecht werkend bestuur.
Het merkwaardige aan deze affaire is ook dat uitgerekend het huidige bestuur een koers vaart die enorm de nadruk legt op compromissen. Dit bestuur heeft al heel het jaar enorm veel belang gehecht aan het 'verbeteren' van de interne werking. De mening van de studentenraden werd altijd zeer ter harte genomen. Huidig voorzitter heeft zich al de poten van onder het lijf gelopen om tegemoet te komen aan 'verbetertips' die door vertegenwoordigers gegeven werden.
En uitgerekend zij worden nu afgerekend op hun zoeken naar compromissen. Dit is echt wel zeer merkwaardig. De vergadering kan in een bepaalde discussie geen compromis vinden en de vergadering heeft toen dan maar besloten om over een controversieel discussiepunt voorlopig maar niets te zeggen. Dit lag weliswaar in de lijn van compromis die het bestuur inneemt, maar is geen enkel opzicht gestuurd noch gestimuleerd. Dit maakt de zaak zo hilarisch, het bestuur heeft zijn uiterste best gedaan om in dit dossier niet te sturen en op geen enkele wijze de studentenraden te beinvloeden. En uitgerekend zij krijgen nu dergelijke verwijten.
Vorig jaar stapte loko op omdat de vergadering hen geen gelijk gaf en geen compromis gezocht heeft. Vandaag stapt loko op omdat de vergadering hen geen gelijk gaf en het compromis gezocht heeft.

Maar kameraden en vrienden, zoals je hieronder kunt lezen zullen wij loko steeds van harte welkom heten op onze vergaderingen. VVS staat ook steeds open van suggesties.
Daarenboven zullen wij in geen geval de moed opgeven, we zullen blijven strijden voor de verdediging van het studentenbelang. Zoals je eerder al kon lezen heeft VVS haar handen vol met de aankomende nieuwe regeling voor studiebeurzen, maar ook met de financiering van het hoger onderwijs, en met tal van andere dossiers.
Laat ons hopen dat alle studenten de weg terugvinden naar VVS zodat we wederom samen kunnen vechten voor het studentenbelang.

Leuvense Universitaire Studenten niet langer vertegenwoordigd op Vlaams niveau

De raad van bestuur van VVS, de Vlaamse Vereniging van Studenten, betreurt dat de Leuvense Overkoepelende Kringorganisatie, LOKO, vrijdag 15 december heeft beslist om uit VVS te stappen. Aanleiding was de algemene vergadering van VVS donderdagavond 14 december, waarop de meerderheid van de studentenraden op democratische wijze besliste om geen passage over levensbeschouwing op te nemen in het standpunt over rationalisatie. De raad van bestuur van VVS vindt het bijzonder jammer dat de Leuvense studenten geen stem meer willen hebben in de Vlaamse studentenkoepel. Het VVS-bestuur wil laten weten dat de deur steeds open staat. De raad van bestuur van VVS blijft de Leuvense studenten welkom heten op haar algemene vergaderingen en werkgroepen.

De discussie over het belang van levensbeschouwing barstte los naar aanleiding van een standpunttekst over de rationalisering van het hoger onderwijs. Deze kwam uit een speciaal opgerichte werkgroep rationalisering die tweemaal samenkwam. LOKO was steeds vertegenwoordigd. De ontwerptekst werd op de algemene vergadering van 9 november door VVS goedgekeurd zonder het hoofdstukje over levensbeschouwing. Dat werd zonder enig probleem uitgesteld op vraag van de LOKO-fractie die haar achterban hierover eerst wou raadplegen. Tijdens de volgende algemene vergadering van 23 november kwam het stukje over levensbeschouwing terug. Het werd besproken samen met een alternatief dat LOKO had geschreven. De raad van bestuur liet dit amendement toch bespreken, ondanks het feit dat het na de deadline was ingestuurd. De algemene vergadering raakte er niet volledig uit, maar besliste om verder te werken op basis van het LOKO-amendement. Tijdens het VVS-vormingsweekend werd er vervolgens, op initiatief van de vertegenwoordigers van studentenraden, samengezeten met de geïntereseerden teneinde de tekst te finaliseren. Omdat er geen consensus mogelijk was, formuleerde dit groepje mensen een viertal opties die men aan de AV zou voorleggen: de eerste optie bestond er in om niets meer aan het rationaliseringsstandpunt toe te voegen over levensbeschouwing, de laatste drie werden op basis van het LOKO-amendement geformuleerd. De optiepaper werd tijdig met de uitnodiging voor de laatste algemene vergadering verspreid. Er kwam geen kritiek, noch bijkomende amendementen. Tijdens de algemene vergadering van afgelopen donderdag, besliste een meerderheid van de studentenraden om niets meer op te nemen over levensbeschouwing, zonder enige sturing vanuit de raad van bestuur. Geheel volgens de democratische spelregels kwam de algemene vergadering dus terug op haar eerder genomen besluit. Daarop heeft LOKO de vergadering verlaten, uit onvrede met de gehanteerde procedure. Vrijdag heeft de eigen algemene vergadering van LOKO daarop beslist uit VVS te stappen.

In haar argumentatie stelt LOKO dat VVS kampt met structurele problemen die niet van binnen uit op te lossen zijn. De raad van bestuur betreurt dat onvrede over de werking van VVS heeft geleid tot de uitstap uit de vereniging. Het bestuur is niet van mening dat zij eigengereid standpunten inneemt. Deze raad van bestuur heeft van bij het begin van dit academiejaar maatregelen genomen om de standpuntvorming en de betrokkenheid van de achterban te optimaliseren. Er is dit jaar al meermaals remediërend opgetreden. Het bestuur zal ook verder gaan met deze optimalisatie.

Het bestuur van VVS betreurt de beslissing van LOKO ten stelligste. Ze heeft begrip voor de teleurstelling van de LOKO-vertegenwoordigers die hun amendement weggestemd zagen. Maar ze benadrukt dat dit op een volstrekt democratische wijze is gebeurd. Het bestuur stelt ook vast dat LOKO zware bedenkingen heeft bij de interne organisatie. Het is jammer dat LOKO de verdere optimalisatie van de standpuntvorming niet heeft afgewacht. VVS verliest een waardevol lid en betreurt dat LOKO kiest voor deze drastische beslissing en niet meer voor het overleg. De raad van bestuur drukt de hoop uit dat de brokken kunnen worden gelijmd en het vertrouwen hersteld. Het bestuur van VVS beschouwt deze Leuvense studentenraad immers als een verrijking voor de organisatie en haar standpunten. Ze hoopt dat ook de Leuvense studenten snel terug inzien dat het noodzakelijk is dat hun stem wordt gehoord op het Vlaamse niveau. De deur van VVS blijft voor LOKO altijd open staan om samen met de andere studentenraden op een constructieve wijze te bouwen aan een democratisch en kwaliteitsvol hoger onderwijs.

Contactpersoon: Hans Plancke , voorzitter

Tel.: 0473/ 89 51 70

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Komaan, Harko, waarom zou ik in godsnaam verzuurd zijn?

Het wordt echt te lachwekkend dat jullie bij elke vorm van kritiek herhalen dat jullie toch zo goed bezig zijn en de kritiekgevers banaliseren...

Ik hoop dat je echt de komende maanden wil meedenken over de hervorming van de studentenvertegenwoordiging op Vlaams niveau, zodat we eindelijk kunnen realiseren wat gerealiseerd moet worden, nl. het daadwerkelijk verdedigen van de werkelijke belangen van de studenten.

Anoniem zei

Hypocriet hoor, de manier waarop VVS reageert op het vertrek van LOKO...

Kameraad Harko zei

Maar Stijn toch, je voelt je blijkbaar aangesproken?
Je stelt zeer leuk dat kritiekgevers gebanaliseerd worden. Ik zie in de verste verte niet waar dit zou gebeurd zijn. In bovenstaand persbericht wordt er niets gezegd dat u stelling zou kunnen onderbouwen.

De reactie van anonymous is buitengewoon lachwekkend. Niet alleen weigert die persoon te zeggen wie hij/zij is, wat maar onnozel is. Maar dan geeft die nog de inhoudelijk sterke inbreng dat de reactie van vvs blijkbaar hypocriet zou zijn. VVS betreurt het vertrek van loko, hoe zou dit in hemelsgodsnaam hypocriet zijn? Vanwaar zou jij het goddelijke inzicht kunnen hebben om diep in de ziel van VVS te kunnen kijken? Blijkbaar denk jij te weten dat VVS blij zou zijn met het vertrek ofzo?
Mooi mooi.