12.16.2006

Dit weekend allemaal de Morgen kopen, want er staat een vrije tribune in over allochtonen in nieuwe plannen voor de financiering van de instellingen voor hoger onderwijs. Iedereen weet ongetwijfeld nog wat er vorig jaar allemaal gebeurd is. Vandenbroucke stelde zijn nieuwe plannen voor de financiering van de hogescholen en universiteiten voor.

Die nieuwe financiering ging naar hij zo graag verkondigde dé sleutel worden voor een 'tweede democratiseringsgolf'. VVS, de Vlaamse Vereniging van Studenten stelde zich hier heel wat vragen bij. Samen met het gemeenschappelijk vakbondsfront zijn de studenten toen massaal op straat gekomen. Niet in het minst om Vandenbroucke duidelijk te maken dat niemand gediend was met outputfinanciering. En vooral om meer geld te eisen voor het onderwijs in het algemeen en voor het hoger onderwijs in het bijzonder. Want hoe kun je studenten beter begeleiden zonder de zo noodzakelijke financiële middelen?

Allochtonen: paria’s onder de doelgroepen?

"Minister Frank Vandenbroucke werkt volop aan een nieuw financieringsmechanisme voor universiteiten en hogescholen. Terwijl de eerste werkteksten van het nieuwe decreet de ronde doen, probeert de onderwijsminister ondertussen deze hervorming te verkopen als dé hefboom voor een tweede democratiseringsgolf. Na de eerste golf die vooral de arbeidersklasse de weg wees naar het hoger onderwijs, mikt deze nieuwe democratiseringsbeweging vooral op een hogere in- en doorstroom van de groeiende groep ‘allochtonen’. Een groep die totnogtoe zwaar ondervertegenwoordigd is in het hoger onderwijs. Uiteraard staan wij met de volle 100% achter deze doelstelling, maar is het voorgestelde systeem wel in staat om deze te verwezenlijken?"

Mensen die willen weten wat VVS, schier alle allochtone en multiculturele studentenorganisaties en tal van academici en prominenten allemaal over deze materie te zeggen hebben, dienen zich gezwind naar de dichtsbijzijnde krantenwinkel te begeven.

Geen opmerkingen: